top of page

PROJEKTER

GHI40.png

Væksthus Industri 4.0

EUDP Projekt: Væksthus Industri 4.0 er med til at sikre, at danske væksthusproducenter og teknologileverandører kan udnytte de muligheder, nye digitale løsninger giver. Projektet bygger på flere års energiforskning, med det formål at levere en digital løsning, der sikrer endnu større dansk eksport af både teknologi og planter samt ressourceoptimal produktion i fremtiden.

Projektet startede i oktober 2018 og slutter i marts 2023.

Projektet er financieret af:
EUDP_Logo_Green_RGB_ENG.jpg
Produktionsafgiftsfonden.png
Bæredygtig Klimastyring.png

Bæredygtig Klimastyring

Projektet Bæredygtig klimastyring er finansieret af Fødevareministeriet og Promilleafgiftfonden. Projektet har til formål at implementere mere energieffektive klimastyringsstrategier i danske vækshtusgartnerier. Ideen med projektet er at visualisere energibesparelserne ved at måle klima og energiforbrug in situ med trådløse sensorer placeret på to store planteskoler, der producerer potteplanter og urter. På denne måde gøres resultaterne nemme at forstå og visuelle for andre avlere. Effekten af klimastyringsstrategierne er simuleret i Virtual Greenhouse og gjort visuelle i InfoGrow 2.0 for producenter, der ikke har sensorer installeret.

Resultaterne publiceres i anvendte tidsskrifter og præsenteres på møder, der er åbne for alle avlere. Desuden vil manualer, der beskriver, hvordan man opsætter de energieffektive klimastyringsstrategier, blive offentliggjort ved afslutningen af projektet.

 

Energieffektive klimastyringsstrategier testet i projektet:

  • Gennemsnitlig temperaturkontrol. Et mere dynamisk klima tillades, samtidig med at plantens udviklingshastighed sikres. Styringsstrategien sparer op til 30 % energi på årsbasis.

  • Daglig lys integreret kontrol. Lamper tændes kun, hvis indstillingspunktet for det daglige lysintegral ikke nås af sollys. Denne strategi sparer strøm og opretholder en mere jævn vækstrate.

  • Sparer energi ved screening. Afskærmningen øges hele året rundt for at gøre lysniveauet mere jævnt og undgå lysstress, energi spares på grund af mindre tab af strålingsvarme.

gudp dk.png
Produktionsafgiftsfonden.png
bottom of page